10 популярних дієт для здоров'я серця
Американська асоціація кардіологів склала рейтинг 10 популярних дієт для здоров'я серця
Науково обґрунтований аналіз десяти популярних моделей харчування показує, що деякі з них сприяють здоров'ю серця в більшій мірі, ніж інші. У новій науковій заяві Американської асоціації кардіологів (AHA) зробили висновок, що середземноморський, дієтичний підхід до зупинки гіпертонії (DASH), пескетаріанський та вегетаріанський способи харчування найбільше відповідають рекомендаціям щодо здорового для серця харчування. Тоді як популярні палеолітична (палео) та кетогенна (кето) дієти не відповідають цим рекомендаціям.
"Хороша новина для громадськості та лікарів полягає в тому, що існує кілька дієтичних схем, які забезпечують значну гнучкість у дотриманні здорової для серця дієти - DASH, середземноморська, вегетаріанська", - розповів голова авторської групи Крістофер Гарднер.
"Однак деякі з популярних дієт - особливо палео і кето настільки суворо обмежують певні групи продуктів, що люди, які їх дотримуються, як того вимагають їхні прихильники, не узгоджують харчування з науковими доказами щодо такого здорового для серця", - сказав Гарднер.
Інструмент для лікарів
"Громадськість - і навіть багато медичних працівників - можуть не зовсім розуміти, що таке здорове для серця харчування, і відчувати, що їм не вистачає часу або підготовки, щоб оцінити різні дієти. Ми сподіваємося, що ця заява допоможе лікарям і громадськості зрозуміти, які дієти сприяють хорошому кардіометаболічному здоров'ю", - зазначив він.
Група авторів оцінила за шкалою від 1 до 100, наскільки 10 популярних дієт або моделей харчування відповідають дієтичним рекомендаціям AHA щодо здорового харчування для серця.
Ці поради включають:
- споживання широкого спектру фруктів і овочів
- вибір переважно цільного зерна замість рафінованого
- використання рідких рослинних олій замість тропічних
- вживання здорових джерел білка, таких як рослини, морепродукти або нежирне м'ясо
- мінімізацію додавання цукру і солі
- обмеження алкоголю
- вибір мінімально оброблених продуктів замість надмірно оброблених
- дотримання цих рекомендацій при приготуванні або споживанні їжі
Група авторів оцінювала за шкалою від 1 до 100, наскільки 10 популярних дієт або моделей харчування відповідають дієтичним рекомендаціям AHA щодо здорового харчування для серця. 10 дієт/моделей харчування: DASH, середземноморська, пескатарська, ово-лакто-вегетаріанська, веганська, з низьким вмістом жиру, дуже низьким вмістом жиру, з низьким вмістом вуглеводів, палео та дуже низьким вмістом вуглеводів/кето-дієти.
Дієти були розділені на чотири рівні на основі їхніх балів, які варіювалися від мінімального 31 до максимального 100.
Тільки план харчування DASH отримав ідеальну оцінку 100 балів. Ця схема харчування містить мало солі, цукру, тропічних олій, алкоголю та оброблених продуктів, а також багато некрохмалистих овочів, фруктів, цільних зерен і бобових. Білки переважно рослинного походження, такі як бобові, квасоля або горіхи, а також риба або морепродукти, нежирне м'ясо птиці, а також нежирні або знежирені молочні продукти.
Середземноморська модель харчування отримала дещо нижчий бал - 89, оскільки, на відміну від DASH, вона дозволяє помірне вживання алкоголю і не забороняє додавання солі.
Дві інші моделі харчування вищого рівня - пескетаріанська (92 бали) та вегетаріанська (86 балів) - посіли друге місце.
"Якщо їх впроваджувати за призначенням, моделі харчування вищого рівня найкраще узгоджуються з рекомендаціями Американської асоціації серця і можуть бути адаптовані з урахуванням культурних традицій, харчових уподобань та бюджету, що дозволить людям завжди харчуватися таким чином, вона розрахована на довгострокову перспективу", - зазначає Гарднер у своєму релізі.
Веганські та знежирені дієти (кожна з яких набрала 78 балів) потрапили до другого рівня.
Хоча ці дієти наголошують на необхідності у фруктах, овочах, цільних зернах, бобових і горіхах, обмежуючи при цьому алкоголь і додавання цукру, веганська дієта настільки обмежуюча, що її може бути складно дотримуватися довгостроково або під час вживання їжі поза домом, а також може збільшити ризик дефіциту вітаміну В12, що може призвести до анемії.
Третій рівень включає дуже низькокалорійну дієту (72 бали) і низьковуглеводну дієту (64 бали), тоді як палео- і дуже низьковуглеводна/кето-дієти потрапляють до четвертого рівня з найнижчими балами - 53 і 31 відповідно.
Гарднер зазначив, що всі 10 дієт "мають чотири позитивні характеристики: більше овочів, більше цільних продуктів, менше доданого цукру, менше рафінованих олій".
"Це все сфери, в яких люди мають значний простір для вдосконалення, і це все речі, над якими ми могли б працювати разом. Прогрес у цих аспектах суттєво вплине на здоров'я серця в раціоні харчування", - сказав він.